Пн -Чт : 08:00 - 17:00, Пт : 8:00 - 15:45 обід з 12:00 до 12:45

office@teplo.od.ua

(048) 705-61-00

(048) 705-62-28

Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси»

ДодомуІнформаціяДо уваги абонентів! Стосовно розподілу між споживачами обсягу послуги, спожитої у будівлях...

До уваги абонентів! Стосовно розподілу між споживачами обсягу послуги, спожитої у будівлях у зв’язку зі змінами у законодавстві.

Дата публікації 25.12.2021

У період, в основному, до прийняття Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» у місті Одеса було розповсюджено облаштування так званих «індивідуальних систем опалення» у квартирах та нежитлових приміщеннях, розташованих у будівлях з вертикальною системою опалення.

Слід одразу відзначити, що вказане явище в України масового характеру набуло, тільки у місті Одеса. 

Вказані роботи із втручанням у внутрішньобудинкову систему опалення будинків проводилися на замовлення окремих споживачів в основному власників квартир і нежитлових приміщень перших поверхів як правило для опалення офісів, магазинів, перукарень тощо.

Всупереч нормам цивільного законодавства та законодавства особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках розроблялися проєкти та виконувалися роботи із облаштування «індивідуальних систем опалення» без належно прийнятих рішень співвласників будинку, до повноважень яких відноситься проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку тощо.

Вказані так звані «індивідуальні системи опалення» змінювали проєктні характеристики гідравлічного режиму усього будинку та його параметрів теплоспоживання, що позначалося на якості послуг, яке надавало КП «Теплопостачання міста Одеси» вже іншим споживачам будинку. 

Крім того, так звані «індивідуальні системи опалення» в порушення правил технічної експлуатації теплових установок і мереж без погодження метрологічних органів оснащувалися окремими приладами обліку споживання теплової енергії як розподільними вузлами обліку та окремими засувками, що дозволяло фактично незаконно відключитися від внутрішньобудинкової системи опалення будинку та не сплачувати за теплову енергію протягом опалювального періоду.

Так, протягом опалювального періоду 2020-2021 років біля 1500 споживачів з так званими «індивідуальними системами опалення» надавали нульові або мінімальні показання споживання теплової енергії. При цьому будинки фактично опалювалися, в результаті чого вони опосередковано отримували послуги.

З прийняттям Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів-розподілювачів, затвердженого постановою КМУ від 10.10.2018 № 829 було чітко врегульовано, що вузли розподільного обліку теплової енергії у будинках з вертикальною системою централізованого опалення не встановлюються.        

 Будинки з вертикальною системою централізованого опалення відповідно до ст. 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» можуть бути оснащені приладами-розподілювачами теплової енергії та використовуватися при розподілі виключно за умови, що такими приладами оснащено не менш як 50 відсотків опалювальних приладів у будівлі.

01.05.2021 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», яким передбачено запровадження публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг.

У зв’язку із вказаними змінами до законодавства договори постачання теплової енергії раніше укладені було припинено, а в частині постачання теплової енергії замість них укладений типовий публічний договір приєднання про надання комунальної послуги постачання теплової енергії, передбачений Правилами надання послуг з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою КМУ від 21.08.2019 № 830 (далі Правила).

Відповідно до пункту 24 Правил розподілу між споживачами обсягу спожитої у будівлі послуги здійснюється з урахуванням показань вузлів розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії, а у разі їх відсутності — пропорційно опалювальній площі (об’єму) приміщення споживача, відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 № 315 (далі Методика). Оскільки Порядком визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів-розподілювачів, затвердженого постановою КМУ від 10.10.2018 № 829, не передбачено встановлення вузлів розподільного обліку у будинках з вертикальною системою централізованого опалення, а приладами-розподілювачами вказані будівлі не оснащувалися, з метою справедливого розподілу послуги між споживачами, було прийнято рішення розподіл обсягу послуги, спожитої у будинках з вертикальною системою опалення, між усіма споживачами здійснювати відповідно до Методики розподілу, пропорційно опалювальній площі (об’єму) приміщення споживача.

Iнші записи