Пн -Чт : 08:00 - 17:00, Пт : 8:00 - 15:45 обід з 12:00 до 12:45

office@teplo.od.ua

(048) 705-61-00

(048) 705-62-28

Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси»

ДодомуІнформаціяЗміни до договірних відносин з виконавцями послуг з постачання теплової енергії та...

Зміни до договірних відносин з виконавцями послуг з постачання теплової енергії та гарячої води

З 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України

№ 2189-УІІІ від 09.11.2017 «Про житлово-комунальні послуги» (далі-Закон № 2189), а Закон України від 24 червня 2004 року № 1875-ІУ «Про житлово-комунальні послуги» визнано таким, що втратив чинність. Новий Закон про ЖКП передбачає цілий ряд змін, а саме:

Всі послуги надаються тільки на підставі договірних відносин і тільки Споживач вибирає, яку послугу і на підставі якого договору він хоче отримувати .

Також споживач тепер зможе бачити в своїх платіжках, скільки виконавець витрачає на обслуговування мереж — з тарифів на комунальні послуги виділяється плата за абонентське обслуговування.  Раніше ця плата включалася в загальний платіж. Тепер ці витрати повинні оплачувати окремо. Або виконавцю комунальної послуги — як плата за абонентське обслуговування, або керуючому — тоді такі витрати будуть закладені в плату за послугу з управління.

Внески за установку, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку комунальних послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання включаються в плату виконавця відповідної комунальної послуги та в рахунку відображаються окремо (абз. З ч. 1 ст. 17).

Визначено нову систему взаємовідносин, що виникатимуть у процесі надання та споживання цих послуг, змінено підходи до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам.

Водночас визначено, що договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію змін до Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними Законом. Такі договори мали бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію Закону, тобто до 1 травня 2020 року.

Однак, Законом України N9 540-ІХ від 30.03.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (С0\/Ю-19)» співвласникам багатоквартирних будинків продовжено термін для прийняття рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг. Тепер таке рішення можна прийняти протягом 5 місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню ксронавірусної хвороби (СОУІР-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Порядок оплати житлово-комунальних послуг встановлено статтями 9 та 14 Закону № 2189, якими визначено особливості нарахування плати виконавцю комунальної послуги в залежності від обраної споживачами моделі організації договірних відносин з виконавцями послуг, зокрема:

Договір з індивідуальним споживачем (без здійснення обслуговування і поточного ремонту внутрішньобудинкової системи теплопостачання) — за замовчуванням

Укладається з кожним співвласником у випадку неприйняття ними рішення про вибір моделі договірних відносин. Розрахунки за послуги здійснюються між Споживачем та Виконавцем послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води, при чому другий несе відповідальність перед першим за якість таких послуг до вводу в будинок, та має право пред’явлення позову до боржника за несвоєчасну оплату за спожиті послуги. Плата виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором складається з:

плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

плати за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України;

внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку комунальних послуг з постачання теплової енергії, гарячої води.

Договір з індивідуальним споживачем (із здійсненням обслуговування і поточного ремонту внутрішньобудинкової системи теплопостачання)

Укладається з кожним співвласником багатоквартирного житлового будинку. Розрахунки за послуги здійснюються між Споживачем та Виконавцем послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води, при чому другий несе відповідальність перед першим за якість таких послуг до вводу в квартиру, та має право пред’явлення позову до боржника за несвоєчасну оплату за спожиті послуги.

До плати виконавцю комунальної послуги, у разі укладення Індивідуального договору включається:

• плата за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного та розподіленого відповідно до законодавства;

плата за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України

плати за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, які забезпечують надання такої послуги;

(Обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної комунальної послуги, здійснюються виконавцем такої послуги на підставі відповідного договору зі співвласниками)

внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку комунальних послуг з постачання теплової енергії, гарячої води 

Договір з колективним споживачем

У разі укладення договору про надання комунальної послуги ОСББ як колективному споживачу умови укладення та виконання такого договору, а також відносини між колективним споживачем та індивідуальними споживачами регулюються статутом такого об’єднання та рішеннями його уповноважених органів управління. Розрахунки за послуги здійснюються між Споживачем та Виконавцем послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води через Уповноважену особу (ОСББ), при чому Виконавець несе відповідальність перед Споживачем за якість таких послуг до вводу в будинок, та має право пред’явлення позову до ОСББ за несвоєчасну оплату за спожиті послуги.

Згідно договору до оплати включається:

плата за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного та розподіленого відповідно до законодавства;

 внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного

обліку комунальних послуг з постачання теплової енергії, гарячої води.

Колективний договір

Укладається від імені та за рахунок усіх співвласників управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою. Договір може бути укладений тільки за умови наявності будинкового вузла (вузлів) обліку, що забезпечує загальний облік споживання комунальних послуг в будинку. Технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку здійснюються за рахунок співвласників. Уповноважена особа відкриває поточний рахунок із спеціальним режимом використання для кожної комунальної послуги, при цьому самі кошти, що знаходяться на такому рахунку, є власністю співвласників багатоквартирного будинку.

Розрахунки за послуги здійснюються між Споживачем та Виконавцем послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води через Уповноважену особу (Управителя), при чому Виконавець несе відповідальність перед Споживачем за якість таких послуг до вводу в будинок, та має право пред’явлення позову до Управителя за несвоєчасну оплату за спожиті послуги.

Вартість комунальних послуг, що надаються виконавцем за колективним договором складається із:

плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного та розподіленого відповідно до законодавства;

плати уповноваженій особі, яка від їхнього імені та за їхній рахунок уклала колективний договір про надання комунальної послуги, за організацію укладення та виконання такого договору, розмір якої визначається за погодженням сторін, якщо необхідність внесення такої плати визначена договором;

внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку комунальних послуг з постачання теплової енергії, гарячої води.

Договір з власником (користувачем) будівлі.

Укладається з власником (користувачем) будівлі. Розрахунки за послуги здійснюються між Споживачем та Виконавцем послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води, при чому другий несе відповідальність перед першим за якість таких послуг до вводу в будинок, та має право пред’явлення позову до боржника за несвоєчасну оплату за спожиті послуги.

Споживач вносить плату виконавцю, яка складається з:

плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги;

внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку (послуги включаються до плати виконавцю і в рахунку відображаються окремо).

Iнші записи